Kategoriler
Teknoloji

Windows Subsystem For Linux Kurulum Rehberi Part 1

Microsoft CEO’su yıllar önce Bash kabuğunun Windows’a getireleceğini açıkladığında, birçok kimse bu duruma inanamamış, “BashOnWindows” günlerce Twitter üzerinde Trend Topic olarak yer almıştı.

Başlangıçta Windows’ta Bash olarak anılan bu sistem daha sonraları Linux için Windows Alt Sistemi (WSL) olarak adlandırılmış oldu.

WSL sayesinde, desteklenen Linux dağıtımlarından birini yükleyerek Windows Terminal aracılığı ile, Linux sistemlerine erişebilir ve istediğiniz komutları çalıştırabilirsiniz.

Bu anlatıda, Windows üzerinde WSL’yin etkinleştirilme yönteminden ve istenilen bir Linux dağıtımının nasıl kurulacağından söz edeceğiz.

WSL Nedir?

WSL (eski adıyla Bash On Windows) bir Windows alt sistemi sağlar ve Linux bunun üzerinde çalışır.

Cygwin gibi bir sanal makine veya uygulama değildir.

Windows 10 veya 11 üzerindeki eksiksiz bir Linux sistemidir.

Linux’taki Bash kabuğunun aynısını çalıştırmanıza olanak tanır.

Linux komutlarını, sanal makine veya çift önyüklemeli bir sistem kurmadan bağımsız bir şekilde Windows içerisinden çalıştırabilirsiniz.

WSL özeliğini kullanabilmeniz için, Windows 10 sürüm 1607 veya üzeri sürümlerin bilgisayarınızda yüklü olması gerekir.

Ayrıca söz konusu bileşen, yalnızca Windows’un 64 bit sürümleri üzerinde çalışabilir ve 32 bit desteğine sahip değildir.

Aslında, Windows tarafından yayımlanan WSL 1.0 bileşeninin kararlı sürümü de dahil olmak üzere en son yükseltmeler, Bash’in Windows’a yüklenmesinde bir hayli kolaylık sağlamaktadır.

Bu durumda, Windows Mağazasından tek tıklamayla yükleme yapabileceğiniz gibi, Komut satırı aracılığı ile de aynı işlemi yapabilirsiniz.

Microsoft Mağazası Üzerinden WSL Kurulumu.

Öncelikle başlat menüsünden Microsoft Mağaza uygulamasını çalıştırın.

arama bölümüne WSL yazdığınızda, uygulama sonuç listesinde ilk sıralarda görülecektir.

Söz konusu araç bilgisayarınıza yüklendiğinde, ilk adımı tamamlamış olacaksınız.

Kurulum tamamlandığında WSL’yi açmaya çalışırsanız, herhangi bir dağıtımın kurulu olmadığını bildiren bir pencere ile karşılaşacaksınız.

Bu adımda, bir Linux dağıtımının kurulması gerekiyor.

İlk adımda olduğu gibi, bu aşamada da benzer bir şekilde, Microsoft mağazasında istediğiniz linux dağıtımını aratarak yükleyebilirsiniz.

Örneğin arama bölümüne “Ubuntu” yazdığınızda, en yaygın kullanılan dağıtımlardan biri karşınıza çıkacaktır. “Aç” seçeneğine tıklarsanız, kurulum otomatik olarak başlar. başka bir dağıtımı yüklemek isteseniz dahi, prosedür aynı şekildedir.

Komut Satırını Kullanarak WSL ve Varsayılan Dağıtımın Yüklenmesi

Aslında WSL üzerinde varsayılan olarak Ubuntu yüklenir. Ama bu seçeneği istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.

İlk adımda, başlat menüsünde Windows Powershell uygulamasını arayarak, üzerinde sağ tıklayıp Yönetici Olarak Çalıştır’ı seçin.

Powershell penceresinde WSL aracının varsayılan dağıtım olan Ubuntu ve gerekli tüm özellikleri ile birlikte yüklenmesi için aşağıdaki komutu girin.

“wsl –install”.

İndirme ve yükleme işlemi tamamlandığında, değişiklerin etkin olması için sistemi yeniden başlatmanız gerekecektir.

WSL ve varsayılan linux dağıtımı Ubuntu’yu yukarıda anlatmış olduğumuz yöntemlerden birini kullanarak yükledikten sonra, yapılandırma adımlarına başlayabilirsiniz.

Ubuntu Yapılandırma Ayarları

Bilgisayar yeniden başladıktan sonra, Başlat Menüsünde Ubuntu’yu arayın ve açın.

Bu aşamada UNIX Kullanıcı Adı ve Parolasını girmeniz istenecek, gerekli ayrıntıları dikkatlı bir şekilde yazarak enter tuşuna basın.

Eğer anlatılan adımları eksiksiz bir şekilde tamamlamış iseniz, Artık şu andan itibaren Ubuntu’nun terminal penceresinin karşınızda hazır bulunması gerekiyor.

Artık Windows’u yeniden başlatmadan, istediğiniz zaman Ubuntu Linux işletim sistemini de tüm özellikleri ile birlikte kullanabilir, dilediğinizde, her iki sistem arasında kolay bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Oluşturduğunuz yeni sisteme başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra kurulu Ubuntu’yu güncellemeniz gerekir. Bunun için aşağıdaki komutları sırasıyla tek tek girin.

  • “sudo apt update”.
  • ” sudo apt full-upgrade”.

Güncellemeyi tamamladıktan sonra linux işletim sisteminiz doğru bir şekilde yapılanmış olacaktır.

Farsça