Kategoriler
Teknoloji

Windows Subsystem for Linux kurulum Rehberi Part 2

Yazımızın

ilk

bölümünde WSL kurulumu ve yapılandırma aşamalarını kısaca anlatmaya çalışmıştık.

Bu yazıda ise, söz konusu bileşeni daha verimli ve pratik bir şekilde kullanabilmeniz için gerekli bulduğumuz özelliklerden ayrıntılı bir şekilde söz etmeye devam edeceğiz.

Windows’ta WSL Dosyalarına Nasıl erişilir?

Windows’ta WSL dosyalarına grafiksel arayüz üzerinden veya komut satırı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Windows üzerinde bir dosyaya erişmenin en temel yolu Windows Dosya Gezgini’ni başlatmaktır. Dosya yöneticisi görev çubuğunda bulunur ve dosyalara göz atmak için kullanılır. tabi aynı dosya gezgini aracını linux dosyalarınızı görüntülemek için de kullanabilirsiniz.

WSL, işletim sistemi ile tam etkileşimli bir şekilde çalıştığı için, linux dosyalarını Windows içersinde saklar.

WSL aracını doğru şekilde yapılandırdığınızda, Dosya Gezgininizde bir Penguen simgesi göreceksiniz.

Söz konusu simgeye tiklarsaniz, Halihazırda yüklediğiniz WSL dağıtımlarının isimleri klasörler halinde karşınızda olacaktır.

Örneğin Ubuntu klasörüne çift tıkladığınızda, o sistemin kök dizinindeki tüm dosyalar ve klasörlere göz atabilirsiniz.

Ayrıca, Windows Gezgini’nin adres çubuğu üzerinden söz konusu konuma tek bir komut yardımıyla kolay bir şekilde ulaşılabilir. Bunun için Adres çubuğu bölümüne “\\wsl$” yazmanız ve enter tuşuna basmanız yeterli olacaktır.

Linux’u Windows terminali üzerinden kullandığınızda, belirli bir dizin konumunna o anda Windows dosya gezgini üzerinden erişmeniz mümkün. Bunun için WSL terminal üzerinde “explorer.exe” komutu ile istenilen konumu windows gezgininde görüntüleyebilirsiniz.

Aynı şekilde WSL ile Windows üzerinde oluşturulan dosyalara da kolaylıkla erişebilmeniz mümkün.

WSL içindeki bir proje üzerinde çalışıyorsanız dosyaları ilgili WSL sisteminde sakladığınızdan emin olun. Benzer şekilde, Windows üzerinde çalıştığınız projenin tüm dosyalarını Windows dosya sistemi içinde saklamanız maksimum hız ve performans için gereklidir.

WSL Üzerinde Windows Dosyalarını Düzenleyin

Mounted Drive konseptini kullanarak Linux ortamından ayrilmadan Windows dosya sisteminde saklanan bir dosyayı Nano gibi Linux metin düzenleme aracı ile açabilirsiniz.

Aşağıdaki komut örneğinde olduğu gibi, tam yol gösterilerek ilgili dosya Linux metin düzenleyicisinde düzenlenebilir.

nano /mnt/c/Users/username/Documents/filename.

Burada /mnt/c, Linux’a bağlanan C sürücüsünü temsil eder. Yani komutun görevi, belirtilen bir konumdaki dosyayı nano düzenleyicide açmaktır. Örneğin Windows Üzerinde başka disk bölümü bulunuyorsa, “/mnt/d” komutunu kullanabilirsiniz.

WSL ve Windows Arasında Dosya Kopyalama Yöntemleri

WSL’nin içinde, bir dosyayı Linux’den belirli bir Windows klasörüne kopyalayabilirsiniz. Bunun için, cp komutunu kullanın:

cp /home/$USER/filename /mnt/d/Documents/.

Bu komut, “filename” adlı dosyayı kullanıcının ana dizininden D sürücüsündeki Belgeler klasörüne kopyalayacaktır.

Benzer şekilde, bir dosyayı Windows klasöründen WSL sistemine aktarmak istiyorsanız aşağıdaki gibi bir komut kullanabilirsiniz.

cp /mnt/d/Documents/filename /home/$USER/.

Bu komutlar sayesinde dosyaları kolaylıkla her iki sistem arasında kopyalayabilirsiniz.

İki işletim sistemi arasındaki dosyaları yönetirken dikkatli olunması gereklidir. yanlış verilen bir yönerge, dosya kayıplarına ve bozulmalara yol açabilir.

WSL Metin Dosyalarını Not Defteri’nde Açın

Linux’ta terminal tabanlı metin düzenleyiciler mevcut olsa da, dosyaları komut satırı üzerinden düzenlemek bazen yeteri kadar pratik olmayabilir.

Neyse ki, WSL üzerinden Linux kullandığınızda, işletim sistemi ile ilgili metin dosyalarını ihtiyaç olursa Windows’un Not Defteri uygulamasında düzenleme imkanına sahip olacaksınız.

Linux Terminal üzerinde istediğiniz dosyayı Not defteri ile düzenlemek için, aşağıdaki komut ile tam yolu göstererek söz konusu dosyanın Not defterinde açılmasını sağlayabilirsiniz.

notepad.exe /path/to/the/file/inside/wsl/distribution

WSL Aracılığıyla Bir Linux Dağıtımını Kaldırma.

WSL kurulumunu yaptıktan sonra çeşitli Linux dağıtımlarını Microsoft Store’dan herhangi bir uygulama kurar gibi kolaylıkla yükleyebilirsiniz.

Bu esneklik, mevcut çeşitli dağıtımları denemenize olanak tanır. Tabi ki, WSL aracılığıyla yükledikten sonra kullanmak istemediğiniz her hangi bir dağıtımı kaldırmanız mantıklı olacaktır.

WSL aracılığıyla kurulan bir Linux dağıtımını kaldırmak için:

Birinci aşamada Windows Terminal aracılığı ile WSL dağıtımının kaydını kaldırmanız gerekiyor.

Öncelikle PowerShell üzerinde yüklü tüm dağıtımları listelemek için aşağıdaki komutu kullanın. Bu listede kaldırmak istediğiniz dağıtımın adını not edin.

“wsl -l -v”.

Bu adımda, söz konusu dağıtımın kaydını silmek için şu komutu kullanın:

“wsl –unregister <Distro_Name>”.

Örnek bir komut aşağıdaki şekilde olacaktır:

“wsl –unregister Ubuntu”

Bu komut, ilişkili dosya sistemini ve diğer bileşenleri kaldıracaktır. Artık söz konusu dağıtımı Windows Uygulama listesinden güvenli bir şekilde kaldırabilirsiniz.

Bu iki bölümlük anlatımızda, “Windows Subsystem for Linux” sistemini kurulumdan pratik kullanıma kadar, bir çok yönden incelemeye çalıştık.

Farsça