NTFS (New Technology File System – “Yeni Teknoloji Dosya Sistemi”) bugün en güçlü, esnek ve sağlam dosya sistemlerinden biridir.
NTFS FileSystem, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir dosya sistemidir. İlk olarak Temmuz 1993’te WinNT 3.1’in yayımlanmasıyla piyasaya sürüldü.
NTFS’den önce, Windows işletim sistemleri FAT32 dosya sistemini kullanıyordu. Bununla birlikte, FAT32’nin sadece 4GB’tan küçük dosyalarla ve maksimum 8 TB’lık bölümlerle çalışabilmesi gibi sınırlamaları vardı. Ayrıca, elektrik kesintisi durumunda herhangi bir veri koruması sağlamamıştır.
NTFS, meta veriler için daha iyi destek, daha iyi veri yapılandırması nedeniyle daha iyi performans, daha fazla güvenilirlik sağladı. Bu sistem, ayrıntılı dosya bilgileri içeren MFT (Master File Table/Ana Dosya Tablosu) adlı bir yapıya dayanmaktadır. NTFS, uzun adların kullanılmasına izin verir, ancak FAT32’den farklı olarak, büyük/küçük harfe duyarlıdır.
Performans açısından, dosyaları bulmak için gelişmiş veri yapıları kullandığından, NTFS bölümündeki dosyalara erişmek FAT tipi bir bölüme göre daha hızlıdır. Teorik olarak, bölüm boyutu sınırı 16 eksabayttır (17 milyar BT). NTFS, tabanından gelen verimli, sağlam ve güvenli bir dosya sistemi oluşturmak amacıyla Windows NT için özel olarak tasarlanmış bir dosya sistemidir.
Ayrıca yerel dosya sıkıştırma, şifreleme ve hatta işlemleri destekler.
OS/2 işletim sisteminde kullanılan IBM/Microsoft HPFS dosya sistemini temel alır ve Apple tarafından tasarlanan HFS dosya biçimi üzerinde de bazı etkileri vardır. NTFS, MS-DOS ve Windows’un ilk sürümlerinde ortak olarak FAT adı verilen önceki Microsoft dosya sisteminin yerini almıştır. Bu yeni sistem, gelişmiş meta veri uyumluluğu ve performans, kararlılık ve disk alanı kullanımını optimize etmek için gelişmiş veri yapısının kullanılması gibi güvenlik, erişim kontrol listeleri gibi yeni ek özelliklerin yanı sıra FAT sistemi üzerinde birçok iyileştirme içerir.
Bölüm için önerilen minimum boyut 10 MB’dir. Daha büyük boyutlar mümkün olsa da, her bir hacim için pratikte önerilen maksimum 2 TB’dir (Terabayt). Maksimum dosya boyutu, birimin boyutu ile sınırlıdır. Güvenilir bir dosya sistemi olan NTFS’in avantajları şunlardır:
- Güç kaybı veya sistem arızası durumunda dosya sistemi tutarlılığını geri yükler. Ayrıca, kurtarılabilir verileri bu sektörlerden sağlıklı olanlara taşıyarak kötü sektörleri yeniden atayabilirsiniz.
- Yalnızca kullanıcılar ve kullanıcı grupları erişebilmeleri için dosya ve klasörler üzerinde izinler ayarlamanıza izin vererek güvenlik sunar.
- Teorik olarak maksimum 16 EIB (exbibytes) eksi 1 KB olan ve yaklaşık 1.152.921 TB (terabyte) olan büyük boyutlu bölümleri destekler. Ancak, Windows işletim sistemleri tarafından kabul edilen bölüm boyutu 256 TB’dir.
- Depolama alanını denetlemenin aracı olan disk kotalarını destekler ve yöneticilerin, her kullanıcının belirli bir sürücüde veya bölümde depolayabileceği bilgi miktarını ayarlamasına izin verir.
- Depolama alanını artırmak için dosya sıkıştırmayı kullanır.
- Disk birimlerine dosya sisteminizde normal klasörler olarak erişebilirsiniz.
- Diskteki dosyalardan sırayla sıfır alanları kontrol ederek boş alanı geri kazanabilir.
- Disk alanını korumak yerine, metadata vasıtasıyla boş olan alanları işletim sistemine bildirir.
- Bir sürücüye eklenen, değiştirilen veya silinen dosyaların kaydını tutar.
Dezavantajları:
- Kendisi için iyi bir sabit disk alanına ihtiyaç duyar, bu yüzden 400 MB’den daha az boş disklerde kullanılması önerilmez.
- MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows ME ile uyumlu değildir.
- Disketlerde kullanılamaz.
- Android akıllı telefonlar ve tabletler gibi birçok mobil cihaz NTFS ile uyumlu değildir.
- NTFS biçimli sürücüler Mac OS bilgisayarlarda okunabilir, ancak yalnızca üçüncü taraf yazılımların yardımıyla yazılabilir.
- DVD oynatıcılar, televizyonlar veya dijital kameralar gibi bazı eski aygıtlar da NTFS depolama aygıtları için destek sunmaz.
- Dosya sisteminin performansını ve bant genişliğini garanti eden bir sistem içermez.
- Sınırsız sayıda alt dizinle çalışamaz. Tek bir dizinde 16.000 klasörle sınırlıdır.
Bir dosya sistemi olarak NTFS, Microsoft’un ilk sürümünü geliştirdiği ve yıllar içinde bir dizi güncelleme yayınladığı için kullanım ömrü boyunca gelişti.
NTFS’nin ana sürümleri aşağıdaki gibidir:
- NTFS 1: Windows NT 3.1. 1993.
- NTFS 1.1 :Windows NT 3.51. 1995.
- NTFS 1.2: Windows NT 4.0. 1996.
- NTFS 3.0: Windows 2000. 2000.
- NTFS 3.1: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 and 8.1, Windows 10. 2001.
Bu sürümlere bazen, dahil oldukları Windows sürümüyle ilişkili olarak v4.0, v5.0, v5.1, v 5.2 ve v 6.0 denir. En son sürümlerde disk kotaları ve birim bağlama noktaları gibi bazı yeni özellikler bulunmaktadır.
NTFS, Windows XP’den beri Microsoft işletim sistemleri tarafından kullanılan varsayılan dosya sistemidir. Windows XP’nin tüm Windows sürümleri sürüm 3.1’i kullanır. Ayrıca harici bir sabit sürücüde mükemmel bir seçim olduğu için popüler bir dosya sistemidir. Genellikle küçük depolama kapasitesine sahip SD kartlarda ve USB belleklerde kullanılmaz. Çünkü, multimedya cihazlarıyla daha iyi uyumluluk nedeniyle FAT32 veya exFAT tercih edilir.