Windows Server – IIS ÜZERINE CGI Modunda PHP Kurulumu Part 2

Bir önceki yazımızda, php yazılımının Web server İİS üzerinde sağlıklı ve elbette güvenli bir şekilde çalışması için, php.ini dosyasında gerekli ayarlardan ve kurulum öncesi hazırlıklarımızdan bahsetmiştik.

Belirtilen dosyayı dikkatli bir şekilde düzenleyip kaydettikten sonra, artık kuruluma başlayabiliriz.
Öncelikle sisteminizin PHP’yi yazılım olarak algılaması için, Ortam Değişkenleri (environmentVariables) ayarlarından PATH ortam değişkeni eklemeniz gerekiyor.
Bunun için, Denetim masası, System, Gelişmiş System ayarları, Ortam Değişkenleri ayarlarına tıklayın.
Sistem Değişkenleri bölümünde PATH ortam değişkenini seçili hale getirin. Düzenle düğmesine tıkladığınızda bir değer belirtmeniz istenecek, “C:\php” yazip tamam’a tıklayın.
Yaptığınız değişikliklerin uygulanması için, tekrar tamam düğmesine tıklayın.
Denetim masası, Yönetimsel araçlar klasöründe bulunan Internet Information Services (IIS) Manager aracını çalıştırın. Bu yazılım sayesinde çeşitli kod bilgisine ihtiyaç duymadan bütün Web server ayarlarınızı Windows ortamında yönetme imkanına sahip olacaksınız.
Sunucu isminizin bulunduğu ağaç görünümü kapalı halde iken, seçenekler listesi bölümünde Web serverinizi özelleştiriçek çeşitli ayarlar bulunur.
“Handler Mappings >Add Module Mapping” seçeneğine tıklayıp, “Request path:” bölümüne *.php yazıyorsunuz.
In Module yazılabilir kutu listesinde, “FastCgiModule” seçili olması gerekiyor.
“In Executable (optional)” kısmında, C:\PHP\php-cgi.exe. yazılmalı. Ayrıca, aynı yerde bulunan dosya seç düğmesinden faydalanarak dosya tam yolu da gösterilebilir.
Son olarak “Name” bölümünden eklemek istediğiniz “Module”‘a “PHP”, “FastCGI” ve ya istediğiniz her hangi bir isim yazdıktan sonra, Tamam’a tıklayın.
Bu yürütülebilir dosya için bir modül eşleme uygulaması oluşturmak için izninizi isteyecektir. “Yes” düğmesine tıklayın.
Tekrar sunucu isminizin bulunduğu ağaç bölümüne geri dönerek, hiç bir şey seçili değil iken, ayarlar sekmesinde “Authentication” seçeneğine tıklayın. Buradaki listede önce, “Anonymous Authentication; Status: Enabled” eğer “Enabled” değilse önce sağ tıklayıp, Enabled yaptıktan sonra edit bağlantısına tıklayın. “Application pool identity” seçeneğini işaretleyip OK button’una tıklayın.
Aynı listede, “ASP.NET Impersonation; Status: Enabled” öğesi seçili iken Edit bağlantısına tıklayın, “Authenticated user” seçeneğini işaretledikten sonra tekrar OK button’una tıklayın.
Son ayarlar yazılımın WordPress.org ile FTP bağlantısına ihtiyaç duyulmadan güvenli bir şekilde bağlantı kurmasına ve arka plan otomatik güncelleştirmelerini düzgün bir şekilde, zamanında yüklemesini sağlayacaktır.

PHP’nin doğru bir şekilde çalıştığını test etmek için, Öncelikle not defterine aşağıdaki kodu yazarak, dosyayı test.php ismi ile kaydettikten sonra, Webserverinizin ana dizenine (varsayılan olarak C:\inetpub\wwwroot şeklindedir) göndermeniz, ve daha sonra Web tarayıcınızda
alanadınız.com/test.php
adresine gittiğinizde, PHP sürüm bilgilerinizin göründüğü ayrıntılı bir sayfa ile karşılaşmanız halinde, kurulumu başarılı bir şekilde tamamlamışsınız demektir.

<?php phpinfo(); ?>

(Daha sonra test.php dosyasını wwwroot dizeninden silmeyi ihmal etmeyin.)

Artık istediğiniz PHP tabanlı içerik yönetim yazılımınızın dosyalarını WWWroot düzenine göndererek Web sitenizi kurma işlemlerine başlayabilirsiniz.
Her hangi bir “screen capture” ve ya Ekran görüntüsü çıktısı kullanmadan, tamamen yazı destekli bir anlatımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız.