MySQL çok güçlü ve esnek bir veritabanı yönetim arayüz sistemidir.
MySQL esasında Linux işletim sistemi temel alınarak tasarlanmıştır ancak bir çok yönden Linux için geliştirilmiş olan başka yazılımlardan farklı olarak Windows ile de nisbeten uyumlu bir şekilde çalışma özelliğine sahiptir.
Bu konu başlığımızda Windows Server üzerine MySQL yazılımı’nın kurulması ve ilk ayarlarının doğru bir şekilde yapılandırılması meselesini kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlıyoruz.
İlk önce
Buradan
MySQL yazılımının çalıştırmak istediğimiz Windows işletim sistem yapısına uygun kurulum dosyasını indirmek ile işe başlayabiliriz.
Burada önünüzde iki paket bulunur; bunlardan birini ortamınıza uygun olanını indirip yüklemeniz gerekiyor. Birincisi Web Community, ikincisi ise Tam MySQL paketidir.
Web sürümü yalnızca MySQL Installer ve yapılandırma dosyalarını içerir. Daha sonra ek MySQL ürünlerini özelleştirebilir ve ekleyebilirsiniz.
Tam sürüm, MySQL Sunucusu dahil tüm MySQL Windows ürünlerini içerir. uygun dosyayı seçin ve indirin. Elbette tavsiyemiz, konfigürasyonu uygularken olası hataların ve geri dönüşü olmayan sorunların önüne geçmek için tam sürümü indirmenizdir.
İstediğiniz sürümü seçtikten sonra indirme başlamadan önce, siteye kayıt olmanız istenecek, Kayıt ile ilgilenmiyorsanız “No thanks, just start my download” seçeneğine tıklayın.
MySQL’i kurmaya başlamadan önce, “Microsoft Visual C++ 2019 Redistributable Package” ve ya daha yeni sürümlerinin önceden sisteminizde yüklenmiş olması gerekiyor. geçen yazılarımızda da anlatmaya çalıştığımız gibi, PHP’nin de ayrıca hatasız bir şekilde kurulabilmesi için aynı ön koşul gereklidir.
İndirme işlemini tamamladıktan sonra indirilen kurulum dosyasını çalıştırın. Windows’un MySQL’i yapılandırması ve kurulum işlemini hazırlaması birkaç dakika sürebilir.
İlk sayfada “Oracle lisans sözleşmesi koşullarını” kabul ettikten sonra ihtiyaçlarınıza göre hangi MySQL ürünlerini kurmak istediğinizi belirleyin.
“Developer Default” bir MySQL mikro veritabanını etkili bir şekilde geliştirmek ve yönetmek için ihtiyacınız olan tüm araçları yükler.
“Server Only” seçeneğinde yalnızca ana MySQL sunucu kısmı kurulur.
“Client Only” MySQL Sunucusu ve ilgili araçlar dışındaki tüm ürünleri yükler.
“Custom” gerekli öğeleri kendinizin ayarlayıp kurmanıza, varsayılan seçenekleri bir ölçüde özelleştirmenize olanak tanır.
“Full” olarak belirlenir ise, mevcut tüm MySQL ürünlerinin tam konfigürasyonu kurulacaktır.
Veritabanı programlama değişiklikleri ve gelişmiş erişim seçeneklerine ihtiyacınız bulunmuyor ise, “Yalnızca Sunucu” seçeneğini seçmenizi öneririz.
Kendi çalışma ortamınıza uygun seçeneği seçin ve “Next”e tıklayın.
Bu aşamada sistem olası tutarsızlıkları gidermeye çalışır. Örneğin daha önce sisteminizde “Microsoft Visual C++ 2019 Redistributable Package” gibi bir ön koşul kurulmamışsa MySQL kurulumu yapamazsınız. Ayrıca Windows sunucunuzda daha önceden MySQL kurulumlarınız varsa kurulum yolu tutarsızlıklarıyla karşılaşabilirsiniz.
Bu durumda özel bir sorun yaşamıyorsanız Execute butonuna tıklayarak sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
Kurulum durumu “Complete” olarak işaretlendiğinde MySQL veritabanını yapılandırmaya hazırsınız demektir.
Yapılandırma adımlarına başlamak için Next düğmesine tıklayın.
İlk adımımız “High Availability” durumunu yapılandırmaktır. MySQL’i tek bir sunucu olarak kurmak istiyorsanız, “Standalone MySQL Server” seçeneğini seçmelisiniz.
“Type and Networking” bölümünde ihtiyaçlarınıza göre doğru şekilde yapılandırmanız gereken önemli seçenekler bulunmaktadır.
“combobox” olarak görünen “Config Type” kısmında 3 tür sunucu yapılandırması sağlanmıştır, bunların arasından “Dedicated Computer” öğesini seçmemiz gerekiyor. Çünkü bu makinanın sadece MySQL’i çalıştıracak şekilde yapılandırılmasını ve başka hiçbir veritabanı uygulamasına kaynak ayrılmamasını istiyoruz. Böylece tüm sunucu kaynakları MySQL’e ait olacaktır.
Bir sonraki adımda MYSQL’in çalışması gereken portu belirleyebilirsiniz. Varsayılan bağlantı noktası 3306’dır ve bunu istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz ve ayrıca ayarlamış olduğunuz port için, sistemde erişim sağlamak için “Windows Firewall” servisinde “Inbound Rules” oluşturma seçeneğini de etkinleştirebilirsiniz.
“Show Advanced and Logging Option” seçeneği etkinleştirildiğinde, sonraki adımlarda yapılandırma için ek günlük kaydı seçenekleri gösterilir. Daha sonra Next diyerek yeni adıma geçiyoruz.
Bu adımda, “Strong Password Encryption” ve “Legacy Authentication” olmak üzere iki kimlik doğrulama yöntemi arasından birini seçmeniz gerekiyor. MySQL tasarımcılarının da önerdiği gibi, “Use Strong Password Authentication” öğesini seçmemiz uygun olacaktır. “Next” düğmesine tıklayarak devam ediyoruz.
Şimdi MySQL root kullanıcınız için bir şifre girmeniz istenecek. Farklı kullanıcılar ve amaçlar için ek Roller de oluşturabilirsiniz. Ayrıca, kimlik bilgilerini kurulum tamamlandıktan sonra istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.
MySQL’i bir Windows hizmeti olarak tanımladığımız zaman,, sistem önyüklendiğinde MySQL hizmeti otomatik olarak başlar. MySQL’i yürütülebilir bir şekilde çalıştırmaya karar verirseniz, manuel olarak yapılandırmanız gerekir.
“Type and Networking” adımında “Show Advanced Logging” seçeneğini seçtiğimiz için artık “MySQL log” ayarlarını uygulayabiliriz. “Günlüğe kaydetme” seçenekleri, ihtiyacımız olan günlük türlerini etkinleştirmemize ve bunların dizinlerini tanımlamamıza olanak tanır.
“Next” diyerek bu adımı da tamamlamış oluyoruz.
“Advanced Options” bölümü, benzersiz bir “Server ID” atama ve bir kaç diğer ayardan oluşur. Farklı özel bir değişiklik yapmadan varsayılan ayarları ile devam ediyoruz.
“Execute” düğmesine tıkladığımızda, belirlediğimiz tüm bu seçenekler uygulanmış olacaktır.
“Next”‘e tıkladıktan sonra kurulum işleminin günlüğünü Windows Panosuna kopyalama seçeneğini göreceğiz. Son olarak, “Finish” butonuna tıklıyoruz.
Ve işte bu aşamada, birlikte MySQL sunucusunu kurma ve yapılandırma işlemlerini başarılı bir şekilde tamamlamış bulunuyoruz…