WP Super Cache Yapılandırma Rehberi

Yavaş çalışan WordPress web siteniz için etkili ve popüler bir WordPress cache eklentisi arıyorsanız WP Super Cache kullanımı kolay arayüzü ile web sitenizin önbellekleme konusundaki ihtiyaçlarını karşılayabilir.

WP Super Cache sitenizin daha hızlı yüklenmesini sağlayarak ziyaretçilerinize iyi bir kullanıcı deneyimi sunar ve SEO’nuzu geliştirerek arama motoru sıralamanızın iyileştirilmesine yardımcı olur.
Bu anlatımızda WP Super Cache kurulumu, kullanımı, ve WordPress web siteniz için gerekli WP Super Cache ayarlarını en iyi şekilde göstermeye çalışacağız.

WP Super Cache Eklenti Kurulumu

WP Super Cache eklentisinin kurulumu oldukça kolay ve basit bir adımdır. WordPress yönetim paneli > Eklentiler > Yeni ekle menüsüne giderek eklenti adıyla arama yapın ve ardından yükle butonuna tıklayın.
Eklentiyi yükledikten sonra etkinleştir butonuna tıklayın. WP Super Cache artık kullanıma hazır.

WP Super Cache Eklenti Ayarları.

WP Super Cache oldukça kolay bir arayüze ve kullanıma sahiptir. Ayarları yapılandırmaya başlamak için WordPress yönetim panelinizin > Ayarlar menüsü altından eklentinizi seçin. Ardından aşağıdaki adımları takip edin:
1. Kolay Ayarlar
Varsayılan olarak, WP Super Cache eklentisi kapalı olarak gelir. Eklentiyi aktif hale getirmek için basit ayarlar menüsünde “Önbellekleme Açık” olarak işaretleme yapın. Açık olarak işaretledikten sonra “Durumu Güncelle” butonuna tıklayın. Ek olarak bu menü üzerinde Önbelleği istediğiniz zaman temizleyebileceğiniz bir buton bulunur.

2. Gelişmiş Ayarlar
WP Super Cache Gelişmiş menüsünde önce “Önbellekleme” özelliğini etkinleştirin. Ardından önbellek teslim yöntemi için “Simple” ayarını seçin. Simple ve Expert arasındaki fark, simple modda eklenti önbellek dosyalarını sunmak için PHP kullanır. Expert modunda ise önbelleğe alınmış dosyaları sunmak için mod_rewrite kullanır.
Windows tabanlı sunucularda Expert modundaki mod_rewrite eklenti tarafından desteklenmiyor ve bu kodları ASB.NET kodlarına dönüştürerek “Web.config” dosyasına manuel olarak eklemeniz gerekmektedir.
Diğer bölümündeki, önbellek kısıtlamaları için ihtiyacınıza göre bir tercih yapın. Tüm ziyaretçiler için önbelleğe almak için ilk “Enable caching for all visitors” seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Parametre içeren sayfaları önbellek dışı bırakmak için “Don’t cache pages with GET parameters” seçeneğini işaretleyin.
İyi bir web sitesi optimizasyonu için aşağıdaki bölümleri aktif olarak işaretleyin;

  • Sayfalar daha hızlı yüklensin diye sayfaları sıkıştır. (Windows tabanlı sunucularda düzgün çalışmayabilir ve siteniz görüntülenemeyebilir.)
  • Önbellek yenileme. Yeni bir önbellek dosyası oluşturulurken ziyaretçilere eskisi gösterilir.
  • Mobile aygıt desteği: (Farklı bir eklenti yüklemeniz gerekebilir.)
  • Fazladan anasayfa kontrolü.
  •  Sadece yorum yapıldığında sayfayı güncelle.

Gerekli işaretlemeleri tamamladıktan sonra “Durumu Güncelle” butonuna tıklayarak ayarları kaydedin.

Otomatik önbellek temizliği için “Zaman Aşımı” bölümünden > Planlayıcıyı kullanabilirsiniz. Örnek olarak her akşam 23:00 temizlik hizmetini planlayabilirsiniz.

Kabul Edilecek Dosyalar & Reddedilecek Adresler: Bu menüden önbellekleme işlemlerine dahil edilmesini istemediğiniz WordPress bölümlerini hariç bırakabilirsiniz.

3. CDN Ayarları
WP Super Cache ile CDN özelliğini açmanın iki yolu vardır. İlk olarak yerleşik şekilde eklenti ayarları üzerinden CDN desteğini aktif hale getirerek gerekli alanları CDN hizmetinize göre doldurmak.
İkinci yöntem ise Jetpack eklentisinin, “Site Accelerator” işlevini aktif etmektir. Bu özellik, görsellerinizi optimize eder ve görsel dosyalarınızın yanı sıra CSS ve JS dosyalarınızı de site dışında depolar.

4. İçerik Ayarları
Gelişmiş menüsündeki “Zaman Aşımı” ayarları doğru şekilde ayarlandığı sürece, bu menüyü kullanmanıza gerek yoktur. Ancak çok fazla güncelleme yapılmayan siteler için zaman aşımı özelliğini aktif etmediyseniz, manuel temizlik için bu menüyü kullanarak önbellek temizleme işlemini yapabilirsiniz.

5. Ön Yükleme
WP Super Cache’deki ön yükleme özelliği, tüm sayfalarınız için statik dosyalar ve statik bir web sitesi sunmanıza olanak tanır. Bu sayede sunucu kaynakları korunabilir ve web sitenizi hızlandırabilirsiniz.
Önbelleği manuel olarak yenilemediğiniz sürece statik dosyalarınızın süresinin sona ermesini istemiyorsanız 0 olarak bırakabilirsiniz.

6. Eklentiler
Bad Behavior, domain mapping, Jetpack mobile tema, WPTouch eklentilerinden herhangi birini kullanmıyorsanız, bu bölümü “Disabled” olarak bırakın. Eğer bu eklentilerden birini kullanıyorsanız, “Enabled” olarak ayarlayın.

Ve böylelikle WP Super Cache ayarları yapılandırma rehberimizin sonuna geldik.